Jeżeli widzisz ten tekst to poczekaj na pełne wczytanie się strony lub skorzystaj z przeglądarki obsługującej arkusze stylów (czyli aktualnej wersji przeglądarki np: Mozilla, Netscape, Opera, Safari, Internet Explorer lub podobnych.)
LOOS od ponad 156 lat produkuje kotły przemysłowe, kotły wodne i kotły parowe.
Loos:kotły przemysłowe, kotły parowe, kotły wodne.
Rola paryPara, która jest nieocenionym no¶nikiem ciep³a w kot³ach przemys³owych mo¿e mieæ ró¿ne w³a¶ciwo¶ci. Ta, która jest stosowana w przypadku przemys³u spo¿ywczego nazywana jest par± kulinarn±. Jest to pozbawiona chemikaliów para nasycona, która powstaje z wody przygotowywanej bez u¿ycia szkodliwych ¶rodków chemicznych. To niezwykle wa¿ny aspekt, poniewa¿ w przypadku zastosowania niew³a¶ciwych preparatów mog³yby one osadzaæ siê na powierzchni danego produktu. Jako¶æ pary zale¿y od ró¿nych czynników, takich jak rodzaj przygotowania wody uzupe³niaj±cej, odgazowanie termiczne i kondycjonowanie wody zasilaj±cej oraz sk³ad wody kot³owej i odseparowanie wody od pary w kotle. Materia³ ma znaczenieOprócz opisanych powy¿ej aspektów, wa¿ny jest równie¿ materia³, z którego zbudowane s± komponenty kot³owni, aby jego w³a¶ciwo¶ci by³y zgodne z wymogami technicznymi i higienicznymi, aczkolwiek sam materia³ kot³a nie ma wp³ywu na jako¶æ pary. PodsumowaniePowy¿szy raport wykazuje, ¿e bezwzglêdnym warunkiem dopuszczenia pary do kontaktu z ¿ywno¶ci± jest wytwarzanie jej wy³±cznie w urz±dzeniach spe³niaj±cych surowe wymagania przemys³u spo¿ywczego. Technologia BOSCH w po³±czeniu z latami do¶wiadczeñ w zakresie przygotowania wody kot³owej na nowo definiuje pojêcie pary kulinarnej i jest gwarancj± otrzymania zdrowych i pe³nowarto¶ciowych produktów. Jako ¶wiatowy lider bran¿y ju¿ teraz wspó³pracujemy z wieloma koncernami dzia³aj±cymi w przemy¶le spo¿ywczym co potwierdza bogata lista referencyjna w kontek¶cie zrealizowanych inwestycji. |
Uzdatnianie wodyWoda u¿ywana w kot³ach powinna byæ specjalnie uzdatniana, aby ograniczyæ negatywne skutki d³ugotrwa³ej pracy instalacji, takie jak powstawanie kamienia kot³owego, korozja, gromadzenie siê osadu czy te¿ powstawanie piany w kotle. Jej jako¶æ w znacznym stopniu wp³ywa na jako¶æ pary, w której mo¿e zawieraæ siê w postaci wilgotno¶ci. Przy zachowaniu orientacyjnych warto¶ci dla wody zasilaj±cej, zgodnych z norm± EN 12953-10 lub wytycznymi producenta kot³a i zastosowaniu nielotnych ¶rodków kondycjonuj±cych mo¿liwe jest osi±gniêcie czysto¶ci pary odpowiadaj±cej przewodno¶ci kondensatu poni¿ej 3 μS / cm. W przypadku zanieczyszczeñ wody stosuje siê ró¿ne mechaniczne metody filtracji. Aby z ca³kowit± pewno¶ci± wykluczyæ transfer cz±steczek skorodowanych, w przewodzie pary instaluje siê filtry ze stali szlachetnej. Natomiast w celu przystosowania wody kot³owej ze strony chemicznej wykorzystuje siê odsalanie w wyniku procesu odwróconej osmozy lub specjalne preparaty, które musz± byæ dostosowane do celu pracy kot³a. ¦rodki chemiczne u¿ywane do oczyszczenia wody czy te¿ dostosowania jej do u¿ywania w danej instalacji, dobierane s± nie przez producenta kot³a, a przez firmê, której zosta³ on dostarczony i która u¿ytkuje taki kocio³. Staranne ich dobranie pozwala na osi±gniêcie d³ugotrwa³ej eksploatacji kot³owni przy braku negatywnych skutków ich stosowania, gdy para ma bezpo¶redni kontakt z produktem. Dozwolone jest stosowanie nielotnych ¶rodków chemicznych takich jak np. siarczyn sodowy czy fosforan trójsodowy. Konieczne jest zastosowanie automatycznego odsalania, a w przypadku prawdopodobieñstwa wyst±pienia niestabilnej pracy lub gwa³townych zmian obci±¿enia, nale¿y zastosowaæ osuszacz pary. |
Wiêcej informacji na temat pary w przemy¶le w Raporcie (PDF 1,8MB)